
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2025 yılının ‘Aile Yılı’, 2026-2035 döneminin ise ‘Aile ve Nüfus 10 Yılı’ olarak belirlendiğini hatırlatan Göktaş, “Nüfus konusunun bir milli güvenlik meselesi olduğu bilinciyle çalışıyoruz. Devletimiz tüm kurumlarıyla bu riski bir milli güvenlik meselesi olarak ele alıyor ve kararlılıkla politika üretim süreçlerine aktarıyor. Dinamik bir nüfus yapısı, en az yüksek teknolojik savunma sistemleri kadar kritik bir savunma aracıdır. Bu kararlılıkla Türkiye’nin nüfus avantajını kaybetmeden yeni fırsatlara kapı açacak adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.
‘AİLEYİ VE NÜFUSU ANA AKIMLAŞTIRACAĞIZ’
2026-2035 döneminde aile ve nüfusa yönelik kapsamlı çalışmaların hayata geçirileceğini ifade eden Göktaş, “Bu süreç zarfında aileyi ve nüfus politikalarını bütün politika alanlarının merkezine yerleştirme hedefi ile yürüyeceğiz. Bu vizyon ile aile kurumunun ve nüfusun güçlendirilmesine yönelik politikaları; eğitim, iş hayatı ve sosyal hayatın her alanına nüfuz edecek şekilde uygulamaya koyacak, aile ve nüfusu ana akımlaştıracağız. Tüm kamu kurumlarımızda aile ve nüfus hassasiyeti bir refleks haline gelecek” diye konuştu.
Doğurganlık hızının düşmeye devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde pek çok riskle karşılaşılabileceğini kaydeden Göktaş, “Devletin tüm imkanlarıyla bu konuya odaklandığını vurgulamak isterim. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Nüfus Politikaları Kurulu oluşturduk. Genç ve dinamik nüfus yapımızı, ailelerimizi oluşabilecek her türlü tehditten korumak adına çok önemli tedbirler alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte beşeri sermayemizi korumak adına önemli çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘AİLE VE GENÇLİK FONU’YLA 96 BİN 272 ÇİFT DESTEK ALDI’
Aile Yılı’nda yuva kuracak gençleri desteklemeye yönelik çalışmalara da değinen Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’nun detaylarını şu sözlerle aktardı:
“Aile ve Gençlik Fonu'yla birlikte 81 ilimizdeki gençlerin yuva kurma süreçlerinde yanında olmaya devam ediyoruz. Başvurusu onaylanan çiftlerimize 2 yılı geri ödemesiz, 48 ay vadeli faizsiz 150 bin lira kredi desteği sunuyoruz. Aynı zamanda çiftlere Bakanlığımız uzmanları tarafından evlilik öncesi ve sonrası eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bu çerçevede Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 142 bin 539 çift başvurdu. Başvuruları onaylanan 96 bin 272 çift evlilik ve danışmanlık hizmetinden yararlandı. Aile ve Gençlik Fonu’nu genişletme konusunda yeni bir değerlendirme yapılması hususunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aile Yılı’nda aileyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”
‘DOĞUM YARDIMLARI 31 TEMMUZ’DA YATACAK’
Doğum yardımlarına ilişkin bilgi de veren Göktaş, destek modelinin güncellendiğini belirterek şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği doğum yardımı miktarını güncelledik ve geliştirdik. 1 Ocak 2025 itibarıyla doğan çocuklar için yeni destek modeline geçtik. Bu kapsamda ilk çocuğa 5 bin liralık tek seferlik, ikinci çocuğa aylık 1500 lira, üç ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin lira destek sağlıyoruz. Doğum yardımları kapsamında bugüne kadar 220 bin 268 annenin hesabına toplam 1 milyar 750 milyon lira ödeme yaptık. Doğum yardımının bu ayki ödemesini ise 31 Temmuz’da annelerimizin hesaplarına yatıracağız. Bakanlık olarak aile olmayı teşvik eden, sürdürülebilir destek mekanizmalarıyla sağlıklı, bilinçli aileleri güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi vurgulamak isterim.”
