BIST 100
14.335,49 -0,28%
DOLAR
44,9242 0,07%
EURO
52,6123 -0,27%
GRAM ALTIN
6.840,58 0,43%
FAİZ
40,28 1,00%
GÜMÜŞ GRAM
112,48 1,65%
BITCOIN
78.994,00 4,32%
GBP/TRY
60,6982 -0,05%
EUR/USD
1,1711 -0,28%
BRENT
101,78 3,35%
ÇEYREK ALTIN
11.184,34 0,43%
Diyarbakır Parçalı Az Bulutlu
Diyarbakır hava durumu
14 °
  • ANASAYFA
  • YEREL
  • DİYARBAKIR HABER
  • Bakan Tekin: Diyarbakır’da LGS sorusu paylaşımı nedeniyle 29 kişi görevden uzaklaştırıldı, sınav güvenliğinde sorun yok

Bakan Tekin: Diyarbakır’da LGS sorusu paylaşımı nedeniyle 29 kişi görevden uzaklaştırıldı, sınav güvenliğinde sorun yok

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınavda Diyarbakır’da soru kitapçığının sözel oturumdan sonra paylaşılması üzerine haklarında soruşturma başlatılan 29 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Tekin, sınavın güvenliğiyle ilgili herhangi bir sorunun olmadığını vurguladı.

bakan tekin
Haber: Seyfettin EKEN

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Diyarbakır’da soru kitapçığının sözel oturum sonrası paylaşılması üzerine yürütülen soruşturma kapsamında 29 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bakan Tekin, sınav güvenliğiyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmadığını, alınan tüm tedbirlerin ÖSYM standartlarında olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Barkanı Yusuf Tekin, Türkiye Basın Federasyonu'nun 'Anadolu Sohbetleri' programında basın mensupları bir araya geldi. Bakan Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınavla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Bakan Tekin, sınav güvenliğiyle ilgili bütün tedbirlerin ÖSYM standartlarında alındığını söyledi. Tekin, soruların dışarıdan hiçbir iletişimin olmadığı, jammer bulunan kapalı alanda hazırlanıp, emniyet güçlerinin gözetiminde güvenli şekilde sınav merkezlerine ulaştırıldığını belirtti. Tekin, bu anlamda piercing ve küpe ile sınava girişi de yasakladıklarına değinerek, "Çünkü kameralar, görüntüleme cihazları minimal hale geldi. Oradan böyle bir sorun çıkabilir diye sınava girişte bunları yasakladık. Olağanüstü bir tedbir süreci aldık. Bütün bunlardan sonra bir ihmal varsa bir öğretmen arkadaşımızın sınıfa cep telefonuyla girmiş olmasıdır. 'Elimizde bir 'pdf' var, bu pdf sınavdan önce ele geçirildi' diyorlar. O pdf bizim elimizde de var. Hem kendimiz, hem ilgili siber uzmanlarımız bununla ilgili analizi yaptık. Ve o pdf'in basılı matbu materyalden çekilen fotoğraftan elde edilen pdf olduğunu tespit ettik. Hal böyleyken bunun üzerinden bir algı operasyonu yürütmek haksızlık" dedi.

DİYARBAKIR’DAKİ OLAY SINAVDAN SONRA YAŞANDI; 29 KİŞİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonrası Diyarbakır’da bir okulda soru kitapçığının PDF görüntüsünün sosyal medyada paylaşılmasıyla ilgili 29 kişinin görevden uzaklaştırıldığını, olayla ilgili hem idari hem de adli soruşturma başlatıldığını açıkladı. Tekin, “Bu olay Diyarbakır’daki bir sınav merkezinde yaşandı. Sorular sınavdan sonra paylaşılmış. Yani sınav güvenliği sürecine dair bir zafiyet söz konusu değil. Ancak biz yine de gerekli tüm idari ve hukuki işlemleri başlattık. Şu an itibarıyla 29 kişi görevden uzaklaştırıldı” dedi.

ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Bakan Tekin, olayla ilgili detaylı bir inceleme başlatıldığını belirterek, “PDF görüntüsünün sınav sonrası çekildiği tespit edildi. Ancak sorumluluğu olan herkesle ilgili süreç işletiliyor. Diyarbakır’daki bu olay üzerinden sınavın genel güvenliğini tartışmaya açmak doğru değil. Sistemsel olarak sınav öncesi güvenlik tamdır” diye konuştu.

SINAV SORULARI DIŞ DÜNYAYA KAPALI ORTAMDA HAZIRLANIYOR

Sınav güvenliğine ilişkin bilgi veren Tekin, “Sınav soruları dış dünyayla bağlantısı olmayan, jammer’lı, kontrollü ortamlarda hazırlanıyor. Basım, dağıtım, sınav günü uygulama süreçlerinde tüm aşamalar Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolü altında yürütülüyor. Emniyet güçleriyle ortak hareket ediliyor. Dolayısıyla Diyarbakır’daki olay gibi sınav sonrası yaşanan bireysel ihlaller dışında sistemsel bir açık yoktur” dedi.

ÇOCUKLARI SİYASİ TARTIŞMALARA ALET ETMEYİN

Tekin, sınav sürecinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini de ifade ederek, “1 milyonun üzerinde öğrencinin girdiği bir sınavdan sonra bireysel bir olayın, genel bir başarısızlık ya da skandal gibi sunulması doğru değil. Lütfen çocukları siyasi polemiklerin konusu yapmayalım” dedi.

66 İLDEN TAM PUAN, İMAM HATİP OKULLARINDAN DA ÇIKTI

Bakan Tekin, bu yıl LGS’de 66 farklı ilden tam puan alan öğrencilerin olduğunu söyledi. Tekin, “Trabzon ve Antalya’daki imam hatip ortaokullarından da tam puan alan öğrencilerimiz var. Bu da okul türlerinin başarısının çeşitliliğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ANALİZ RAPORU SADELEŞİYOR

LGS’ye ilişkin istatistiksel analiz raporunun kısa sürede yayımlanacağını duyuran Tekin, “Daha önce 70-80 sayfa olan raporları sadeleştirdik. Bu yıl daha kısa, anlaşılır ve herkesin okuyabileceği bir formatta yayımlayacağız” dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız