BIST 100
11.116,99 -0,92%
DOLAR
49,6926 0,12%
EURO
55,7164 -0,14%
GRAM ALTIN
6.384,76 -0,62%
BITCOIN
79.488,00 -2,26%
FAİZ
39,83 0,53%
GÜMÜŞ GRAM
86,16 -1,20%
GBP/TRY
66,5504 -0,18%
EUR/USD
1,1202 -0,12%
BRENT PETROL
112,17 2,83%
ÇEYREK ALTIN
10.439,09 -0,62%
Diyarbakır Parçalı Az Bulutlu
Diyarbakır hava durumu
19 °
WhatsApp İhbar Hattı

Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle trafo zararlarında yüzde 200 artış

Dicle Elektrik, Temmuz ayında etkili olan aşırı sıcaklar ve kaçak elektrik kullanımı nedeniyle enerji tüketiminin geçen yıla oranla yüzde 25 arttığını, bu sebeple trafolarda meydana gelen yanma oranının da yüzde 200 yükseldiğini açıkladı. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Bu yükü sadece teknik müdahaleyle kaldırmak mümkün değil. Vatandaşlarımızdan hem tasarruflu hem de yasal tüketim konusunda duyarlılık bekliyoruz” dedi.

trafo 1

Enerji dağıtımını kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli şekilde sağlama hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Dicle Elektrik, Temmuz ayında bölgede etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, kaçak elektrik kullanımı ve tarımsal sulamanın da etkisiyle olağanüstü bir tüketim yüküyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 25 Temmuz’a kadar bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerine çıkacağı, Şanlıurfa’da 44, Diyarbakır’da 45, Mardin’de ise 43 dereceyi bulacağı belirtildi.

“Bu yük teknik müdahale ile taşınamaz”

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, sıcaklıkların zirve yaptığı bu dönemde enerji tüketiminin olağanüstü düzeyde arttığını söyledi. Arvas, “Kaçak elektrikle klima kullanımının yoğunlaştığı bugünlerde bazı evlerde aynı anda iki hatta üç klima çalıştırılıyor. Bu, trafo ve iletim hatlarında aşırı yüklenmeye ve arızalara neden oluyor. Kaçak elektrik kullanımı şebekeyi ciddi şekilde zorluyor” dedi.

Yanan trafo sayısı bir ayda üçe katlandı

Kaçak elektrik kullanımının özellikle tarımsal sulamada büyük bir yük oluşturduğuna dikkat çeken Arvas, “Temmuz ayında enerji tüketimi geçen yıla göre yüzde 25 arttı. Sadece bir ayda yanan trafo sayılarında yüzde 200 artış yaşandı. Bu yangınların çoğu, bilinçsiz sulama ve kaçak tüketimin neden olduğu aşırı yüklenmelerden kaynaklandı” diye konuştu.

Şirket olarak bu olağanüstü koşullara rağmen sahada aralıksız şekilde çalıştıklarını vurgulayan Arvas, “Ancak bu yükün altından sadece teknik müdahalelerle kalkmamız mümkün değil. Vatandaşlarımızın duyarlılığı şart. Hem tasarruflu hem de yasal tüketim konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?